Kategorie

Ekslibris w prezencie


Przy każdym zamówieniu
otrzymujecie 
w prezencie 
imienne naklejki na książki 

 

Kominki, piece, piecyki

Wydawnictwo: Arkady
Autor: Hans Martensson
Dostępność:
Wysyłamy w ciągu 24h
29,90 zł15,00 zł

ISBN 83-213-4436-2

Oprawa: twarda, Format: 27x20 cm, Stron: 96,  2008 r., 125 ilustracji, tłumaczenie ze szwedzkiego, wydanie II zmienione

Książka zawiera wiele praktycznych rad, przydatnych dla każdego, kto ma lub planuje zbudować kominek: zaczynając od tego, czym ogrzewać dom (kominkiem, kozą, piecem kaflowym) aż do właściwego wyboru drewna do kominka i pomysłów na przechowywanie opału.

W nowym zmienionym wydaniu poradnika omówiono stosowane obecnie w krajach północnoeuropejskich urządzenia do indywidualnego ogrzewania pomieszczeń mieszkalnych. Przedstawiono dane techniczne i użytkowe różnych rodzajów kominków, a także pieców kaflowych, żeliwnych, stalowych itp. Książka  jest przeznaczona  dla osób, które zamierzają kupić kominek, piec kaflowy, wkład kominkowy lub inne urządzenie grzewcze. Zaprezentowane w niej wiadomości i praktyczne porady przydadzą się także osobom, które mają już kominek lub piec - nie jest bowiem łatwo zostać ekspertem w dziedzinie opalania drewnem.

 
Spis treści:
Wprowadzenie
Ogrzewanie dawniej i dziś
Kupić nowy piec czy remontować stary?
Wybór pieca
Kominki
Wkłady kominowe
Wkłady do zabudowy
Piece żeliwne
Piece stalowe
Piece kaflowe
Piec w domu letniskowym
Więcej ciepłą na dłużej
Komin
Przygotowanie opału
Przechowywanie drewna
Jak zbudować drewutnię
 
 

"Jesienią i zimą palę codziennie w ponadstuletnim kominku z trzema kanałami dymowymi i nowoczesnym wkładem żeliwnym, dzięki czemu część oddawanego bezpośrednio do otoczenia ciepła jest akumulowana w masywnej obudowie. W razie potrzeby palę również w znajdującym się na piętrze piecu kaflowym, który daje przyjemne ciepło i wyraźnie odciąża elektryczny grzejnik konwekcyjny. Podczas każdego sezonu grzewczego zużywam około IO",J drewna brzozowego. W czasie świąt Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpalam w starym piecu chlebowym, w którym mieści się 12 dużych bochenków. Wypiekany w ten sposób chleb ma niepowtarzalny smak, jakiego nie da się uzyskać w piekarniku elektrycznym."

To opinia autora książki, Hansa Martenssona. A może i Ty, Czytelniku, dojdziesz do podobnych wniosków?